ENG CAS CAT

Introducció

És un tema quelcom que a primera vista sembla senzill, però que a la que entrem en el món digital es torna complex fins i tot al punt d'arribar a l'escabrós. Què és privat? Què podem definir com privat? Tot és públic? Podem opinar en públic quelcom privat? Tindrà repercussió allò?

Què és?

Podem definir com temes privats allò que mai compartiries o allò que si comparteixes, la resta de persones no tenen res a dir per què no els hi condeix. Poden opinar al respecte si el que ho has exposat públicament, però no té cap vàlua perquè és quelcom teu. Per exemple les relacions de parella, relacions de família, les teves pors, els teus gustos, etc.

Ha canviat molt?

Evidentment sí. Abans de l'aparició d'Internet i més tard de les xarxes socials. Es tenia molt clar que era quelcom privat. Fins i tot és possible que encara que hagi en part "desaparegut". És bo que el tinguem en compte. Abans com a molt un afer privat no arribava més enllà dels teus coneguts. Avui en dia pot arribar a milions de persones. A més dels afers més nimis als afers més importants podem fer arribar sense ser més o menys conscients.

Repercussions de compartir les teves coses privades al públic

Tenim llavors una persona emissora que decideix compartir les seves opinions privades. Tenim com a receptor un públic immens o potencialment immens. Com a emissor has de ser una persona madura per poder acceptar quelcom del públic immens. També has de saber que no ets un heroi/na o un deu/essa per esgrimir una cosa privada teva. Has pres aquesta decisió. Llavors com a persona emissora has de tindre clar que: Qualsevol persona opinarà. Sigui un escrit o una imatge privada qualsevol persona tindrà l'opció d'opinar. En una opinió i pot estar des de les més sensates a les més inventades o les anomenades comunament com "trol". També si és quelcom trist o dramàtic. Tindràs algun tipus d'escalf. També hem de tenir clar que qui transmet el missatge pot guanyar influencia o ressò mediàtic. Potser, trono a escriure potser, no és la intenció. Pot ocorre. Sobretot si la persona és molt o mitjanament mediàtica. Guanyar un espai mediàtic pot ser una repercussió. Una altra cosa que pot succeir és que rebis ànims, escalf i suport. Et cases o tens un nen o nena o t'ha succeït quelcom greu. Finalment, el fet paradoxal el privat que has transmès ja no és privat és públic. Per tant, al cap hi ha la fi l'última repercussió i lògica i és que ja deixarà de ser privat allò que transmets.

Podem opinar de temes privats a tercers.

Per tractar aquest tema penso, que és millor establir uns exemples. He adoptat una gosseta i l'he anomenat "Pressa". És privat?, sí. A qualsevol persona no ens afecta que hom hagi adoptat "x" animal i li hagi posat un nom "y" en el seu àmbit privat. Puc opinar? Clar que pots. És ètic? Depèn de la relació emissor-receptor. Si no coneixes de re i li escriuràs poca-soltades sobre la gosseta. Segurament rebràs un bloqueig o una mala resposta o que faci cas omís. Has fet quelcom dolent: que estat molestar a un tercer. Si la relació és molt estreta entre la persona receptora l'emissora, en escriure-hi poca-soltades sobre la gosseta. En aquest cas, segurament la persona li escriurà de manera més educada o en to burleta. Tenim que hi ha una relació estreta. També hem de tenir en compte que encara que sigui un tema privat no estan seriós com podria ser aquest altre: La gosseta "Pressa" va morir l'altre dia. Podem opinar sobre el tema? També. Ha de quedar clar que hem d'anar amb molta cura i respecte independentment de la relació. Com més seriós sigui el tema privat menys de broma i menys burleta hem de ser. Més respectuosos i curosos també hem de ser.

Conclusions: és positiu o negatiu?

Per mi és negatiu exposar tot als ulls del món. Penso que la privadesa és important i que cada cop no entenem de la importància de tenir-ne. Sobretot el jovent que és molt fàcil de manipular i no entén la importància d'això. Per exemple veuen com comtes de persones "trending topic" són sempre exposades. Des d'un acte gens rellevant com pot ser el color deles meves sabates a la meva imatge i passant temes més crucials com el meu estat civil o els meus vincles familiars. És possible que en futur faci un altre article, ja que penso que és un tema important per tenir una societat més madura i més respectuosa amb la gent. Sobretot en aquest món tan digital que ens volta cada cop més.

© Copyright 2021 La dignidad de vivir por Emilio López