ENG CAS CAT

Introducció

Fa temps que vaig escoltar la paraula escala de valors. El primer cop que la vaig escoltar va ser de la boca del meu professor de castellà de 3r de l'ESO. Es deia Ignasi de Yebra. Espero que avui en dia sigui viu. En la seva reflexió, de manera breu, deia que en l'antiga Grècia els valors de l'honor eren més importants que els diners. Actualment és, segons ell, el que va al primer de l'escala de valors. Més endavant la paraula la vaig escoltar d'un dels meus antics amics. Fent una mica de befa
sobre el que jo pensava. Llavors la reflexió era menys profunda. Només parlàvem del fet que als amics no se'ls hi ven coses, sinó que s'intercanvien. Resumint: en l'amistat no hauria d'haver-hi tracte de diners.

A partir de tot això, no parlaré de l'escala de valors: sinó del mínim comú de valors bàsics i que penso que actualment la gent ens perdem. Aquest mínim comú fa referència al terme matemàtic de mínim comú múltiple i ho ajunto amb el terme escala de valors.

En què ens perdem?

Moltes vegades ens preguntem que és el més important del món. La resposta ràpida sol ser: diners, amor, família, empresa, dignitat individual, futur professional, ser autosuficient, etc.

Aquesta pregunta ens fa perdre quelcom bàsic, ja que és una pregunta tan àmplia i que no té una resposta exacta: que és el més important del món. És per això que com a societat ens perdem. Cerquem coses i trepitgem a altres persones. Perdem de vista el que havíem après amb 4-5 anys que és rellevant, de debò. És per això que ens perdem. Si reflexionem una mica trobarem la resposta del que he dit: mínim comú de valors bàsics.

Quin és el mínim comú de valors?

El mínim comú de valors bàsics és allò que ens permet respondre a la pregunta: que és necessari per viure o que és necessari perquè una persona visqui? Els tres punts són els següents:

1- Oxigen.
2- Aigua.
3- Aliment.

Sense això cap persona pot viure i ens ho estem carregant, per cercar altres coses que ens prendran vida. Aquests 3 punts els trobem al medi ambient, on tothom viu. D'alguna manera ens estem carregant aquest mínim comú de valors bàsics. Després d'aquest mínim comú de valors bàsics poden vindre la resta. Un exemple:

4- Casa
5- Amistats/amor
6- Família.

Aquests 3 són un exemple, no han de ser aquests 3 els següents. Mai hem de perdre de vista els 3 primers (oxigen, aigua, aliment). Els valors bàsics han de ser els tres que escrit abans. No ho podem perdre de vista. No pot ser que, per posar un exemple, un ordre sigui aquest:

1- Casa
2- Amistats /amor
3- Família
4- Aliment
5- Oxigen
6- Aigua.

Aquest ordre no té cap mena de sentit. Els tres primers (oxigen, aigua, aliment) són importants perquè ens donen la vida i ens els trobem a la natura que ens estem carregant. Sense els tres primers no hi ha vida, ho repeteixo perquè ha de quedar claríssim, per això són tan importants. La gent es perd: eliminant els 3 valors bàsics i posant altres, o obviant-los (això és pitjor). Com per posar un exemple:

1- Diners
2- Cotxe
3- Casa
4- Família

Conclusió

Repeteixo els primers valors bàsics no els hem de desmerèixer ni obviar, són els que ens donen la vida i van per damunt de tot. És per això que jo no he descobert res de nou, però sí que he descobert la trampa que fem tothom: no reconèixer-los amb la vàlua importantíssima que tenen en les nostres vides. Abans de tancar aquesta reflexió és possible que el mínim comú de valors bàsics siguin 4 o 5. Per exemple afegir la parla. No nego que es podria fer. No els poso perquè no vullaprofundir molt, sinó que penso que aquesta idea: mínim comú de valors bàsics; anirà molt bé perquè cap persona es perdi en desenvolupar valors ètics i morals que vagin cap al camí del bé.

© Copyright 2021 La dignidad de vivir por Emilio López